РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ ЗА ОПАЗВАНЕ И КОНТРОЛ НА ОБЩЕСТВЕНОТО ЗДРАВЕ

БЛАГОЕВГРАД

 

 

Национален план за действие “ Храни и хранене “ 2005 – 2010 г.

Седмица на специалностите в Професионална гимназия по механизация на селското стопанство Пейо Яворов  гр. Гоце Делчев

 

 

         В рамките на Национален план за действие “ Храни и хранене “ 2005 – 2010 г. в Професионална гимназия по механизация на селското стопанство    “Пейо Яворов “  гр. Гоце Делчев се провежда Седмица на специалностите :

         - Специалност производство на хляб и хлебни изделия  ;

         - Специалност производство на кулинарни изделия и напитки ;

         - Специалност обслужване на заведения в общественото хранене.

         Целта е разширяване обучението и прилагане на практическите умения на учениците в процеса на съставяне на менюто, приготвяне, сервиране и съхранение на храните.

         Във връзка със Седмицата на специалностите РИОКОЗ – Благоевград ,

ръководство и педагози от училището организират следните по-важни дейности :

         - 23 март – Ден на здравословна храна и готвене. Провеждане промоция на дневно меню, избрано от Препоръки за здравословно хранене за ученици на 7-19 години.Менюто се приготвя от ученици в ХІІ е клас, под ръководството  на  преподаватели  по  теория и  практика  на  специалността - г-жа Димитрия Перкова  и  г-жа Мария Страшимирова;

         - 26 март - организиране на изложба от асортименти на разнообразни храни.

На промоцията и изложбата са поканени ученици от І ОУ  “ Св. св. Кирил и Методий “ .

         - Здравно образование на учениците по темата за здравословно хранене. Провеждане на беседи с учениците от ІХ до ХІІ клас  в часа на класа ( 23 – 27 март );

         - Разпространение на Препоръки за здравословно хранене за ученици на 7-19 години, Диск за изчисляване Индекса на телесната маса ( ИТМ ) и  Препоръки за здравословно хранене на населението в България 18-65 години 

( 23 -  27 март  )

         Дневното меню – закуска, подкрепително хранене, обяд, подкрепително хранене и вечеря се приготвя от продукти, представители на четири основни групи храни :

1. Зърнени храни ( пълнозърнест хляб, зърнена закуска ) и картофи

2.     Зеленчуци и плодове ( чушки, домати, краставици,моркови,маруля,

 магданоз, ябълки, портокали, лимони, боровинки )

3.     Мляко и млечни продукти

4.     Риба, яйца, леща, ядки ( орехи )

Пълнозърнестият  хляб  и  зърнената  закуска са  богати  на  растителни

влакнини, доставят витамини от група В и много минерални вещества.Картофите са богати на нишесте и  почти не съдържат белтък. Източник са на витамин С.

         Зеленчуците и плодовете доставят голям брой витамини и минерални вещества.Основни хранителни източници на витамин С. Имат ниска енергийна стойност.

         Млякото и млечните продукти са най-добрият източник на лесно усвоим калций.

         Рибата, яйцата, бобовите храни и ядките са богати на белтък.

Тези  храни  са  много  важни  за  растежа  и  здравето. Те  осигуряват  

пълноценно и разнообразно хранене.

 

Дневно меню

 

Закуска

Сандвич  –  хляб  пълнозърнест  с  яйчен  крем,  домат,  краставица,   магданоз   ( 120 г )

Айрян ( 200 мл )

 

Подкрепително хранене ( преди обяд )

Плод – ябълка ( 250 г )

 

Обяд

Супа леща ( 150 г )

Риба бяла печена  ( 100 г ) с гарнитура варени картофи и лук ( 50 г )

Салата маруля, краставица, лук ( 100 г )

Хляб пълнозърнест ( 50 г )

Печена тиква с орехи и мед ( 150 г )

 

Подкрепително хранене ( след обяд )

Кисело мляко с боровинки ( 150 г )

Зърнено десертно блокче ( 50 г )

 

Вечеря

Яйца по панагюрски ( 2 яйца + 40 г сирене )   ( 140 г )

Пресни зеленчуци – домат и краставица с пълнеж от млечна салата ( 120 г )

Хляб пълнозърнест ( 50 г )

Портокал ( 150 г )

 

 

КАК  ДА  ПОДОБРИТЕ  ХРАНЕНЕТО  ?

 

 

  • яжте повече пресни плодове ;

  • избирайте неподсладени плодови сокове, вместо газирани и подсладени напитки ;

  • яжте крехко месо, риба, пилешко месо ;

  • избягвайте пържените храни ;

  • ограничете маслото, сметаната и мазните сосове ;

  • приемайте ежедневно 6-8 чаши вода и течности .

 

Разнообразната храна е гаранция за здраве !

 

Добавено на 24.03.2009 г.

 

НОВИНИ