РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ ЗА ОПАЗВАНЕ И КОНТРОЛ НА ОБЩЕСТВЕНОТО ЗДРАВЕ БЛАГОЕВГРАД
|
Национален план за действие “ Храни и хранене “ 2005 – 2010 г. Седмица на специалностите в Професионална гимназия по механизация на селското стопанство “ Пейо Яворов“ гр. Гоце Делчев
В рамките на Национален план за действие “ Храни и хранене “ 2005 – 2010 г. в Професионална гимназия по механизация на селското стопанство “Пейо Яворов “ гр. Гоце Делчев се провежда Седмица на специалностите : - Специалност производство на хляб и хлебни изделия ; - Специалност производство на кулинарни изделия и напитки ; - Специалност обслужване на заведения в общественото хранене. Целта е разширяване обучението и прилагане на практическите умения на учениците в процеса на съставяне на менюто, приготвяне, сервиране и съхранение на храните. Във връзка със Седмицата на специалностите РИОКОЗ – Благоевград , ръководство и педагози от училището организират следните по-важни дейности : - 23 март – Ден на здравословна храна и готвене. Провеждане промоция на дневно меню, избрано от Препоръки за здравословно хранене за ученици на 7-19 години.Менюто се приготвя от ученици в ХІІ е клас, под ръководството на преподаватели по теория и практика на специалността - г-жа Димитрия Перкова и г-жа Мария Страшимирова; - 26 март - организиране на изложба от асортименти на разнообразни храни. На промоцията и изложбата са поканени ученици от І ОУ “ Св. св. Кирил и Методий “ . - Здравно образование на учениците по темата за здравословно хранене. Провеждане на беседи с учениците от ІХ до ХІІ клас в часа на класа ( 23 – 27 март ); - Разпространение на Препоръки за здравословно хранене за ученици на 7-19 години, Диск за изчисляване Индекса на телесната маса ( ИТМ ) и Препоръки за здравословно хранене на населението в България 18-65 години ( 23 - 27 март ) Дневното меню – закуска, подкрепително хранене, обяд, подкрепително хранене и вечеря се приготвя от продукти, представители на четири основни групи храни : 1. Зърнени храни ( пълнозърнест хляб, зърнена закуска ) и картофи 2. Зеленчуци и плодове ( чушки, домати, краставици,моркови,маруля, магданоз, ябълки, портокали, лимони, боровинки ) 3. Мляко и млечни продукти 4. Риба, яйца, леща, ядки ( орехи ) Пълнозърнестият хляб и зърнената закуска са богати на растителни влакнини, доставят витамини от група В и много минерални вещества.Картофите са богати на нишесте и почти не съдържат белтък. Източник са на витамин С. Зеленчуците и плодовете доставят голям брой витамини и минерални вещества.Основни хранителни източници на витамин С. Имат ниска енергийна стойност. Млякото и млечните продукти са най-добрият източник на лесно усвоим калций. Рибата, яйцата, бобовите храни и ядките са богати на белтък. Тези храни са много важни за растежа и здравето. Те осигуряват пълноценно и разнообразно хранене.
Дневно меню
Закуска Сандвич – хляб пълнозърнест с яйчен крем, домат, краставица, магданоз ( 120 г ) Айрян ( 200 мл )
Подкрепително хранене ( преди обяд ) Плод – ябълка ( 250 г )
Обяд Супа леща ( 150 г ) Риба бяла печена ( 100 г ) с гарнитура варени картофи и лук ( 50 г ) Салата маруля, краставица, лук ( 100 г ) Хляб пълнозърнест ( 50 г ) Печена тиква с орехи и мед ( 150 г )
Подкрепително хранене ( след обяд ) Кисело мляко с боровинки ( 150 г ) Зърнено десертно блокче ( 50 г )
Вечеря Яйца по панагюрски ( 2 яйца + 40 г сирене ) ( 140 г ) Пресни зеленчуци – домат и краставица с пълнеж от млечна салата ( 120 г ) Хляб пълнозърнест ( 50 г ) Портокал ( 150 г )
КАК ДА ПОДОБРИТЕ ХРАНЕНЕТО ?
Разнообразната храна е гаранция за здраве !
Добавено на 24.03.2009 г. |